Mer grönt i köket
Vegetarisk ”fine dining” med
Johan Björkman (fd.Restaurang KOKA)
Är du nyfiken på att lära dig mer om grönsaker och hur man får dem att smaka gudomligt gott?
Kursen vänder sig till dig som vill lära dig hur man snabbt och enkelt kan laga gourmetmat baserad på växtriket. Du får lära dig hur man smaksätter gröna råvaror för att ersätta dagens animaliska utbud med växtbaserat utan att tappa goda smakupplevelser.
Dagen leds av Johan Björkman, fd köksmästare i 15 år på enstjärniga krogen KOKA . Johan som själv är pescetarian skapade KOKA:s vegetariska profilering som placerade KOKA på Nordens restaurangkarta. Han har även skrivit boken ”Det gröna skafferiet” som sålts i 7 olika länder.
Idag är han gastronomisk ledare för bryggeriet Poppels stora satsning i Göteborg.
Johans egen filosofi är att om du skall ersätta det animaliska proteinet med ett grönt alternativ så måste gästen att tycka det är godare än vad den förväntat sig.
Tillsammans med Johan Björkman lär du dig laga vegetariska rätter på alla nivåer.
Vi vill visa att laga vegetariskt är enkelt och nyttigt och att inspirera dig till att laga lite växtbaserat.
Självklart teoretiska kunskaper som är bra att kunna men vi fokuserar främst på att ha kul i köket och laga gourmetmat från växtriket.
Kursen varvas med teori och i kursmaterialet medföljer även alla recept.
Plats: Ankarsmedjan nere vid sjömagasinet – Klippan 30
Allt kursmaterial, YouTube-filmer, råvaror och kursledare ingår.
3 Kurstillfällen (sept, okt, nov)
26 September Avslutad! (13 personer)
17 Oktober Avslutad! (14 personer)
14 November Anmäl dig här (3 platser kvar)
Kursansvarig:
Rolf Olofsson – Barrique Wine Bar
Kursledare:
Johan Björkman – Restaurang KOKA
OBS: Kursen är helt kostnadsfri via Europeiska socialfonden genom Göteborgsregionen.
(Ordinarie 3.750 kr)
VARNING:
Denna kurs kan komma att påverka din ”nuvarande uppfattning” om grönsaker så att
du äter mer vegetariskt vilket kraftigt ökar risken för ett godare och hälsosammare liv J
Kursprogram 08:30 – 16:00
Förmiddagen:
08:30 – 10:00
Morgonen inleds med lättlagade röror som du serverar till dina vegetariska rätter.
- Hummus smaksatt med rödbetor
- Johan visar hur man gör en äggfri majonnäs
- Romescosås
- Caesardressing utan sardeller eller parmesan
- Ostsås baserad på Cashewnötter
10:00 – 12:00 Teori & lunch
Till lunch lagar vi tre enklare lunchrätter men ack så goda.
- Casio pepe med vegetarisk ostsås, pinjenötter, ruccola och stekt ostronskivling
- Schnitzel på rotselleri med remoulad på tagetes, kapris och inlagd gurka
- Caesarsallad med rostade kikärter
12:30 – 16:00
Efter lunchen vässas knivarna för ”fine dining” på högsta nivå med tre av Johans signaturrätter
- Falsk ankleverterrin, picklad rödlök med senapsfrön och rostat surdegsbröd
- Grillad gulbeta med karamelliserad yoghurt, krispig quinoa och torkade lingon
- Örtbakad portabello med rökt smör, ”bearnaise” och sotad rotselleri